Skleník se vždy hodí

Pokud máte volné místo na zahrádce a zároveň nemáte alergii na čerstvou bio zeleninu, měli byste si pořídit skleník. Jedná se o velice užitečného pomocníka, ve kterém můžete pěstovat prakticky vše, co se vám zamane. Od okrasných květin až po chutné plodiny v podobě ovoce nebo zeleniny. Při správném postupu můžete dokonce ve skleníku vypěstovat i různé tropické odrůdy, které by se jinak neměly v našich zeměpisných šířkách šanci uchytit.
skleník v zahradnictví
Sehnat skleník dnes není žádný velký problém. Můžete si ho pořídit v naprosté většině obchodů s kutilskou výbavou. A rovnou můžete přibrat i květináče, rýče, lopatky a další užitečné vybavení vhodné k zahradničení. Pokud patříte mezi zkušené kutili, není problém si koupit nebo jinak sehnat stavební materiál a skleník si postavit svépomoci. Není to nic složitého, na internetu naleznete celou řadu návodů jak na to.
Zdá-li se vám skleník jako příliš velký luxus, ale i přesto byste si rádi vypěstovali alespoň základní zeleninu, můžete si zvolit alternativu v podobě fóliovníku.
velké skleníky
Nejedná se však o tak bytelnou konstrukci jako v případě skleníku
. Fóliovník je mnohem lehčí, a to jak po stránce hmotnosti, tak i co se týče náročnosti na sestavení. Stačí mít po ruce pouze hliníkové nebo dřevěné profily k sestavení kostry a fólii. Na té se rozhodně šetřit nevyplatí. Mělo by jít o kvalitní fólii, která disponuje výraznou mechanickou odolností. Díky tomu se pak nebudete muset bát, že vám při prvním silnějším větru stěnu fóliovníku propíchne znenadání malá větévka.
orchidej květ
I z tohoto důvodu je vhodné fóliovník pravidelně kontrolovat. V případě protržení by totiž mohlo dojít ke zničení úrody. Fóliovník však není možné využívat i přes zimní měsíce. Na rozdíl od tradičního skleníku se nedá příliš dobře vytápět a rostliny by v něm při nízkých teplotách mohly vcelku snadno zmrznout.