Sladké zdraví

Med je jistě surovina, která nemůže chybět v žádné kuchyni. Je všestranně využitelný, a navíc má léčivé účinky. Mnozí ho doma využívají pouze jako sladidlo a ani si při tom neví, jak moc tím zlepšují své zdraví. Jeho první výhodou je dlouhá trvanlivost. Při správném skladování Vám doma může vydržet po mnohé roky v pořádku. Med sice obsahuje velké množství cukrů, ale vedle toho také enzymy, minerály a vitamíny, takže je zkrátka zdravější než ostatní sladidla. Pokud Vám med krystalizuje, pak je vše v pořádku, takto poznáte jeho kvalitu. Díky tomu, že obsahuje železo, je vhodný pro léčbu anémie a zlepšení krvetvorby.

med luční

Má antibakteriální účinky, čehož se využívá i u lékařských výrobků, jako je obvazový materiál. Kromě již zmíněného, má hydratační účinky, takže jej často najdete v pleťové kosmetice, kde má za úkol bránit pokožku před účinkem volných radikálů a chránit před stárnutím. Také už jste slyšeli, že teplem, například horkým čajem, se zázračná moc medu ničí? Podle odborníků, kteří se tímto tématem zabývali, to není pravda. Naopak, složky medu jsou velmi stabilní a s rostoucí teplotou se téměř nemění. Vysoké teploty by na něj musely působit po dlouhou dobu, aby se jeho kvalita výrazně snižovala.

včela medonosná

Existuje mnoho druhů medu, klasický luční nebo i levandulový. Navzájem se liší pouze v maličkostech, ale rozpoznat jdou. Med voní po květině, ze které jej včely připravovaly, a také se mohou vyskytnout drobné odlišnosti ve složení. Zajímavý je například pohankový med, který se vyznačuje svou karamelovou vůní. Kvůli tomu, že med patří mezi dražší potraviny, je časté, že se považuje med za drobný dárek. Ať už tedy Vás zaujala nová možnost nebo jste se pohádkový med rozhodli někomu darovat, najdete jen a webových stránkách Koldokol. Jedná se o firmu, která se zaměřuje na prodej svých vlastních přírodních produktů i spřátelených producentů.